HUIjARI-SYNDROOMA

Pelkäätkö, että taitamattomuutesi tai osaamattomuutesi paljastuu? Tunnetko, että olet saanut työsi / tehtäväsi onnen, et älyn kautta? Koetko, että muut ovat sinua taitavampia ja vanhempia, osaavampia? Hidastaako tämä sinua kehittymästä työssäsi / tehtävissäsi? Oletko epävarma itsestäsi? Sinulla saattaa olla huijarisyndrooma.


Huijari eli imposter!


Huijarisyndrooma on ihmismielen kaava, jossa hän toistuvasti uskoo, että hänen menestyksensä on vain onnea ja pian hän paljastuu muille 'huijarina, joka ei osaakaan yhtään mitään'. He eivät koe ansaitsevansa menestystään. Monet naiset kärsivät huijarisyndroomasta, mutta niin myös miehet alalla kuin alalla, erityisesti sellaisilla aloilla, joissa oma eksperttiys pitää sisäistää ennen kuin muut antavat siitä krediittiä (kuten taiteilija, muusikko).

On hyvä tunnistaa milloin on kyse osaamattomuudesta ja milloin epävarmuudesta.

Todellisuus on, että huijarisyndroomasta kärsivät ovat epävarmoja itsestään, ehkäpä paljon osaavampia ja älykkäämpiä kuin omasta eksperttiydestään ääntä pitävät työtoverit. Epävarmuus tosin estää huijarisydroomaista kehittymästä työssään, saamasta ylennyksiä ja tarttumasta haasteisiin. On hyvä tunnistaa milloin on kyse osaamattomuudesta ja milloin turhasta epävarmuudesta.

Tässä ohjeet, joilla voit kukistaa huijarisyndrooman!


Ohjeet

Käymme läpi nämä askeleet, joilla voit vähentää huijarisyndrooman vaikutusta elämääsi:

Hyväksy itsesi ja ole oma itsesi vapaastiRakenna itsevarmuutta ja ansioluetteloaMielen uudelleenohjelmointi menestykseenTule ekspertiksi!Juhli onnistumisiaTartu haasteisiin, älä luovuta!


1. Hyväksy itsesi ja ole oma itsesi vapaasti

Hyväksy, ettet tiedä kaikkea, eikä sinun ole tarkoituskaan, etkä tule koskaan tietämäänkään. Kukaan ei tiedä kaikkea, ja se on ok.

Sokrates sanoi: "Tiedän, etten tiedä mitään." Ja Sokrates oli viisas. Ja niin olet sinäkin. Sillä tämä on älykkäiden ihmisten ominaisuus. He ovat hyvinkin tietoisia kaikesta mitä eivät tiedä, ja se on yksi syy miksi tuntevat itsensä huijariksi. On vaikea käsittää, että kaikkea ei tarvitse tietää. Tarvitsee tietää vain se, mitä pitää tietää sillä hetkellä ja se riittää. Älykkäillä ihmisillä on myös niin suuri tiedonjano, että he jatkuvasti haluavat oppia uutta ja etsiä lisätietoa.

Ajattele asiaa näin: Taitava ja älykäs ihminen epäilee omaa tietämystään (kuten Einstein, David Bowie ja Serena Williams ovat myös kärsineet huijarisyndroomasta, ja todennäköisesti myös itse Sokrates). Lisäksi he, jotka yleensä puhuvat kuin tietäisivät kaiken, todellisuudessa tietävät hyvin vähän ja oppivat vielä vähemmän. Siksi olisikin tärkeää, että hiljaiset älyköt avaisivat suunsa välillä! Voit lohduttautua ajatuksella, että huijarisyndrooma on älykköjen piina.


Älä häpeä kysyä kysymyksiä kun et tiedä jotain. Ole oma itsesi ja sano itsellesi, että olet täällä (tällä planeetalla, tässä työpaikassa, tällä oppitunnilla) oppimassa ja se on tärkeintä. Tärkeintä ei ole todistaa kaiikille, että tiedät jo kaiken tai selittää miksi et tiedä joitain asioita vielä.

Jos joku pilkkaa sinua tietämättömyydestäsi, muista, että heillä on selkeästi jotain omia ongelmia, joten anna anteeksi ja jätä heidät omaan arvoonsa. Jos joku kaipaa tyydytystä egolleen toisen nolaamisesta hänen 'tietämättömyytensä' takia, se kertoo enemmän heidän persoonastaan kuin sinun älykkyydestäsi. Hyväksy tietämättömyytesi ja sinua ei voida nolata siitä.

On myös paljon ihmisiä, jotka aidosti yllättyvät, koska olettivat sinun tietävän jotain mitä et tiedä. Olethan antanut hyvin nokkelan kuvan itsestäsi. Joten älä turhaan ole puolustuskannalla, kaikki eivät ole aina hyökkäämässä sinua kohti, vaikka 'osaamattomuudestasi' yllättyisivät. Myönnä jo itse ensimmäisenä, kun asia on sinulle uusi ja tuntematon. Pyydä apua ja neuvoa kauniisti, ja jos muut eivät auta tai ovat töykeitä, google on ystäväsi.

Älä pelkää olla oma itsesi. Sinä olet riittävä. Jos yrität kovasti pitää yllä jotain kulissia, todennäköisesti onnistut vain näyttämään siltä, kuin 'yrität liikaa'. Jos yrität olla jatkuvasti täydellinen, kukaan ei voi samaistua sinuun. Joten jaa ihmeessä pelkosi omasta 'tietämättömyydestäsi' ystäviesi ja työtoveriesi kanssa. Saatat yllättyä kuinka moni muu voi samaistua tuohon tunteeseen.


2. Rakenna itsevarmuutta ja ansioluetteloa

Tunne huijaruudesta tulee monista asioista, mutta yksi tärkeimmistä on epävarmuus tai itsevarmuuden puute. Itsevarmuus taas tulee kokemuksesta, joten hanki itsellesi sitä! Etsi työ- tai harjoittelupaikka, tee omia projekteja, aloita oma yritys...

Työstä ansioluetteloasi. Mitä haluaisit laittaa sinne? Mene ja opettele se taito.

Katsele ja päivitä aika ajoin CV:täsi ja muistele kaikkia projektejasi, joissa olet työskennellyt. Mietiskele mitä kaikkea olet kokenut ja oppinut. Ota muistiinpanoja ylös, vain itseäsi varten. Katso muistiinpanoja silloin kun tarvitset muistutusta kaikesta siitä tietotaidosta, jonka jo omaat.


3. Mielen uudelleenohjelmointi menestykseen

Lapsuudesta lähtien kohtaamme paljon negatiivisuutta ja saatamme omaksua alitajunnassa negatiivisia käsityksiä itsestämme ja elämästä. Joskus myös oma sisäinen äänemme on hyvin negatiivinen: "Et ole tarpeeksi hyvä, et osaa tätä, miksi edes yrittäisit?"

Vaikket olisi kohdannut paljon negatiivisuutta, olet saattanut jäädä vaille rohkaisua. Ehkä kukaan; vanhempasi, opettajasi, ystäväsi, kumppanisi, työtoverisi, pomosi jne, ei ole antanut sinulle tarpeeksi tunnustusta. Me tarvitsemme kaikki positiivista palautetta, ja jos emme saa sitä, alamme epäillä itseämme. Emme useinkaan ole kovin hyviä taputtamaan itse itseämme olalle.

Kun menetämme uskon itseemme, ja huomaamme näin käyvän, meidän tulee alkaa itse oman itsemme kannustajiksi. Tätä varten posiitivinen uudelleenohjelmointi on hyvä työkalu. Positiiviset affirmaatiot ja hypnoosi ovat keinoja rakentaa hyvää itseluottamusta ja päästä eroon negatiivisesta sisäisestä äänestä. Myös taputteluterapia eli EFT on loistava työkalu negatiivisten uskomusten poistamiseen. Nämä työkalut auttavat sinua uudelleenohjelmoimaan itsesi menestykseen!


4. Tule ekspertiksi!

Mistä sinä nautit? Opiskele ja tutki sitä kaikinpuolin. Älä kuuntele ihmisiä, jotka eivät usko sinuun tai siihen, että sinä voisit tehdä elantosi tulemalla 'nautintosi' ekspertiksi. Tee tutkimustyötä niin pitkälle, ettet enää itsekään voi kyseenalaistaa omaa eksperttiyttäsi aiheesta. Lue, kirjoita esseitä ja tweettaa aiheesta.

Sitten sano se ääneen: 'Olen (aiheen) ekspertti.'

Sitten kirjoita se ansioluetteloosi ja LinkedIniin. Kirjoita se kaikkialle. Sano se kaikille. Puhumalla sen ääneen, teet ajatuksesta itsellesi tutun. Älä pelkää olla ekspertti!


5. Juhli onnistumisia

Mikään ei ikinä riitä ja jokaisen saavutuksen jälkeen, teemme heti perään uusia tavoitteita. Mikä on hyvä asia! Mutta ennen sitä, on juhlittava pieniäkin onnistumisia. Muista katsoa taaksepäin matkaa joka toi sinut tänne ja onnittele itseäsi, vaikeista ajoista, jotka olet kahlannut läpi.

Minulla kesti 6 vuotta saattaa kandin tutkintoni loppuun, ja melkein luovutin, sillä aloin epäillä itseäni. Kuinka lopulta onnistuin taas uskomaan itseeni? Kun uusi vuosi vaihtui, tein suunnitelman, että valmistun. Tein todo-listan ja selvät step:it, jotka minun täytyy toteuttaa, jotta valmistuisin. Vuoden aikana katsoin, kuinka sain yliviivata noita steppejä todo-listalta. Loppurutistuksen jaksoin kun visualisoin itseni valmistumassa, shoppasin valmistujaismekon jo ennenkuin valmistuminen oli varmaa. Suunnittelin täydellisen hemmottelupäivän itselleni, jonka antaisin valmistujaislahjaksi, itselleni.

Kaikki toteutui suunnitelmien mukaan.

Visualisointi on voimakas työkalu. Ja kun siihen liitetään hyviä tunteita, se on vielä voimakkaampi. Juhli pieniä ja suuria voittoja!


6. Tartu haasteisiin, älä luovuta

Tee asioita jotka ovat mukavuusalueesi ulkopuolella. Näin mukavuusalueesi kasvaa ja sinä kehityt sekä kasvat.

Älä kuvittele, että on olemassa 'lahjakkuutta'. On vain taipumusta. Jokaisen 'lahjakkaan' ihmisen elämä on ollut täynnä työtä ja haasteita, jotta he ovat päässeet sille taitavuuden tasolle. Jos tunnet kateutta, käännä se positiiviseksi. Tunne mieluummin ihailua. Ihailun kautta saat ihailun kohteen ominaisuuksia, opiskelemalla mitä hän tekee eri tavalla kuin muut. Voit kopioida häntä ja oppia paljon uutta.

Jätä pois uskomukset, että olet 'liian vanha', 'liian sitä ja tätä' tekemään jotain. Et tarvitse kaikkeen 'koulutusta' ja kalliita kursseja, jotta voisit toteuttaa itseäsi. Tartu haasteisiin, ota epäonnistumiset kokemuksina, muuta sääntöjä jos tarvitsee, äläkä ikinä luovu unelmistasi!

0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram