Onnellisuus - Mitä se on?

Updated: May 7, 2020

Mitä onnellisuus sinulle merkitsee? Onnellisuus on monikerroksinen, jokaiselle hieman erilainen pidempi olotila, joka saa elämän tuntumaan merkitykselliseltä. Jokaisen onnellisuus on hieman erilainen, mutta siinä on samat ääriviivat, vaikka ne on väritetty eri väreillä. Onnellinen ihminen elää suhteellisen tasapainoista tunne-elämää, kokee selviytyvänsä vaikeuksista, osaa käsitellä stressiä, luo hyviä ihmissuhteita ympärilleen ja tuntee syviä rakkauden, kiitollisuuden ja empatian tunteita.

Onnellisuus ei ole maaliviiva, jonne pääsee saavuttamalla ulkoisia asioita. Ulkoisia asioita kuten ‘tulen sitten onnelliseksi kun olen saanut unelmieni työn’ tai ‘sitten kun olen laihduttanut tavoitteeseeni’ tai ‘sitten kun löydän kumppanin’. Onnellisuus ei vaadi, että tekisit mitään näistä asioista, sillä onnellisuus löytyy jo nyt sinun sisältäsi.

Onnellinen ihminen on normaali-ihminen, ei mikään itse herra tai rouva täydellisyys. Onnellinenkin ihminen tuntee välillä ärtyneisyyttä, surua, väsymystä ja vihaa, koska se on normaalia (ja jopa hyödyllistä)! Onnellisuus ja tasapainoisuus auttavat kuitenkin ihmistä käsittelemään myös negatiiviset tunteet rakentavasti. Onnellisuus on tasapainottelua ja itsestänsä huolenpitämistä, koska kukaan muu ei tee sitä työtä sinun puolestasi. Sinun on itse tehtävä se.


Onnellisuus on normaalitila

Onnellisuus on luonnollinen normaalitila, kun sitä ei estä mikään. No mikä sitä sitten voisi estää?

Sitä voi estää ihmisen kipukohdat, joita hän itse lääkitsee huonoilla valinnoilla. Ihminen kokee kaikenaikaista ahdistusta, jota yrittää lievittää esimerkiksi alkoholilla, huumeilla, ylensyönnillä tai muulla syömishäiriöllä, ylikunnolla, työnarkomanialla, läheisriippuvuudella, pornoriippuvuudella tai millä tahansa muulla pakonomaisella käyttäytymisellä, joka tuo hetken lohtua, mutta saattaa tuntua jälkeenpäin häpeälliseltä ja epänormaalilta. Ja joka ei tuo lopullista hyvää oloa, onnellisuutta.

Riippuvuus syntyy onnettomuudesta ja pelkästään riippuvuutta hoitamalla, asiat eivät välttämättä parane. Ihminen saattaa löytää ‘paremman’ riippuvuuden. Esimerkiksi entinen bilehile-narkkari saattaa aloittaa urheiluharrastuksen. Urheiluharrastus on uusi riippuvuus, jos se on pakonomaista käytöstä. Urheiluharrastus on kuitenkin parempi ‘riippuvuus’, kuin vaaralliset huumeet.

Riippuvuuksien haitallisuusasteet siis vaihtelevat. On olemassa vaarallisia riippuvuuksia ja hieman vaarattomampia riippuvuuksia. Riippuvuus on kuitenkin aina oire ja pelkkää oiretta hoitamalla kukaan ei parane lopullisesti. Ensiapua usein tarvitaan, ja vaarallisia oireita tuleekin hoitaa. Mutta lopulta on paneuduttava syvemmälle, on löydettävä oireen syy, sairaus. On löydettävä trauma.


Mitä onnellisuus ei ole?

Määritellään mitä onnellisuus ei ainakaan ole eli mikä estää onnellisuutta, sinun luonnollista tilaasi.

Onnellisuus ei ole menneisyydessä rypemistä. Vanhojen haavojen jatkuva auki repiminen ja nuoleskelu ei auta ihmistä eteenpäin. Jos kiemurtelet jatkuvasti siinä ‘mitä minulle on tehty’ tai ‘mitä tulikaan tehtyä’, olet uhri, et selviytyjä. Olet onneton, et onnellinen. Mitä hyötyä sinulle on mennä kieriskelemään negatiivisuuden lätäkköön? Siinä vain kastut, vilustut ja tulet vielä onnettomammaksi.

On tutkittu, että positiivisella ajattelulla on voimaa. Optimistinen ihminen tekee hyviä valintoja itsensä eteen ja tulee näin onnellisemmaksi. Positiivisuuden voima voikin pelastaa monen ihmisen. Liiallisena sekin taipuu jo riippuvuuden puolelle, joten senkin kanssa on oltava varovainen. 'Liiallinen positiivisuus' myös eristää toisista ihmisistä, kun ei haluta vastaanottaa MITÄÄN negatiivista elämään. Mutta koska maailmamme lakeihin lukeutuu Vetovoimanlaki, se tarkoittaa sitä, että positiivisella asenteella saat kieltämättä lisää positiivista energiaa ja onnea elämääsi. Varoituksen sana, on kuitenkin se, että onneen ei ole 'oikotietä'.

Onnellisuus ei ole todellisuuden kieltämistä ja omien haavojen pakenemista johonkin omaan haavemaailmaan. Todelliseen onneen, vaaditaan, että on mentävä ensin syvälle itseen.

Onnellisuus on itsensä ja muiden hyväksyntää. Mitä on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on? Se on sitä, että menet tarpeeksi syvälle itseesi, että tiedät sen mitä olet 'hyväksymässä'.

Onko 'onnellisuus' mahdollista Sinulle? Mikä estää Sinua olemasta onnellinen?

Onnellisuus ei ole tulevaisuudesta hermoilua. Ei auta toitottaa itselleen, miten asioiden pitäisi olla niin tai näin, kun ne eivät ole niin. Stressi syntyy siitä, että ihminen kokee asian olevan jotain muuta mitä sen pitäisi olla. Pieni stressi toimii motivaattorina muuttaa asioita parempaan suuntaan, mutta pitemmälle vie rakkaus.

Sillä lopulta stressi uuvuttaa ihmisen. Rakkaus ei. Kun stressaat siitä, että pitäisi laihduttaa muutama kilo, tuon tavoitteen saavuttaminen lähtee enemmän itseinhosta kuin rakkaudesta. ‘En voi hyväksyä itseäni tällaisena, joten minun täytyy laihduttaa’. Se voi motivoida sinua laihduttamaan, mutta vaikka pääsisitkin tavoitteeseen, et olisi onnellinen. Aina kun lepsuisit, vaipuisit itsesyytöksiin siitä miten laiska ja hyödytön olet. Kun juhlissa muut nauttivat tarjoiltavista herkuista, kieltäydyt kaikesta ja ehkä myös saarnaat muille kuinka paljon sokeria jokin leivos sisältää. Pysyviä tuloksia ei synny, kun asioita tehdään itseinhosta.

Stressistä. Mutta itseään rakastava ihminen pitää huolta itsestään hyvillä valinnoilla, joten hän tekeekin aamupalaksi itselleen vihersmoothien, ihan vain ravitakseen itseään. Itsensä hyväksyvä ihminen ajattelee ‘Kehoni voi hyvin kun nautin terveellisestä, minulle sopivasta ruoasta’. Ja se lisää onnellisen ihmisen onnellisuutta. Onnellinen ihminen ei kuitenkaan ole liian rankka itselleen, eikä aseta mahdottomia rajoja. Jos kaikki muut pitävät hauskaa ja syövät karkkia, voi olla mukavampaa osallistua hauskanpitoon, kuin kieltäytyä siitä sen vuoksi, että karkki olisi pahasta. Ehkä muutamalla karkilla herkuttelu silloin tällöin tekisikin ihmisen vain onnellisemmaksi. Kaiken ‘epäterveellisen’ itseltä kieltäminen, ei ole onnellisuutta, vaan epätoivoinen yritys pitää kontrollia yllä. Lopulta se käy ihmiselle liian raskaaksi. Säännöt on tehty rikottavaksi ja ihminen ilman pieniä ‘paheita’, ei ole kovin mielenkiintoinen ihminen. Paheita omaava ihminenkin siis, voi olla onnellinen, ja todennäköisesti onkin onnellisempi kuin ihminen, joka yrittää olla täydellinen.

Onnellisuus on tasapainoa. Ei tietenkään joka päivä voi herkutella, suurimman osan ajasta on tehtävä hyviä valintoja rakkaudesta itseen. Mutta onnellinen ihminen ei kieltäytyisi hauskanpidosta.


Tässä hetkessä ja todellisuudessa eläminen

Jos onnellisuus ei ole menneisyydessä rypemistä, todellisuuden kieltämistä eikä tulevaisuuden hermoilemista, onnellisuuden täytyy siis olla tyytyväisyyttä nykyisyyteen, elämistä tässä hetkessä ja tässä todellisuudessa. Mikä tekee elämisestä tässä hetkessä vaikeaa? Mikä estää tässä hetkessä elämisen? Mikä estää onnellisuuden?


Onnettomuus ja kyynisyys

Onnellisuuden vastakohta on onnettomuus. Onnettomuuden määritelmä on yhtäkkinen tapahtuma, joka aiheuttaa vahinkoa. Trauma. Koemme onnettomuuksia, traumoja jokapäiväisessä elämässä lapsuudesta aikuisuuteen. Lapsuudessa koetut traumat jäävät kummittelemaan ja niitä on hankala käsitellä, se tuntuu miltei mahdottomalta, vaikka ne tiedostaisi. Traumoista selviytyminen riippuu siitä millainen ihminen on perusluonteeltaan. Se riippuu siitä minkälaisia apuja ihminen saa. Minkälaisia työkaluja hänellä itsellään jo on käsitellä asioita. Onnettomuus on olotila, jossa kaikki tuntuu pahalta. Ihmisen lähtökohta kaikkeen on negatiivinen, ja tästä seuraa pitkäaikaisena kyynisyys:

Kyynisyys: Kyyninen ihminen ei kykene innostumaan eikä iloitsemaan. Hän ei pidä mitään arvokkaana, kannattavana tai mahdollisena. (1)

Oman teoriani mukaan trauma koostuu kolmesta osasta:

Traumaattinen tapahtuma, kokemus, joka voi olla tietoinen eli muistissa, tai alitajunnassa, unohdettuTapahtumaan liitetty alitajuinen merkitys, ydinuskomus, jonka alitajunta muovaa tulkiten tapahtumaa näkökulmasta 'Mitä tämä tarkoittaa minusta/minulle?'. Ydinuskomus sitten ohjaa asennettamme elämää, tilanteita, itseämme ja muita ihmisiä kohtaan. Tapahtumaan ja ydinuskomukseen liittyvä tuska / jännite, joka sijaitsee kehossa. Tuska tulee tuntea ja jännite tulee purkaa. Trauma, tuska tai jännite voi aiheuttaa fyysisiä vaivoja, jotka katoavat tuskan ja jännitteen purettua.

Trauma, joka estää onnellisuutta, tulee siis purkaa käsittelemällä kaikkea näitä kolmea osaa: Tapahtumaa, tapahtumaan liitettyä merkitystä sekä tuskan ja tunteen purkaminen. Näihin on olemassa paljon työkaluja hypnoosista erilaisiin terapioihin.


No mitä onnellisuus sitten loppujen lopuksi on?

Onnellisuus on ihmisen luonnollinen normaalitila, jolloin hän kokee elävänsä merkityksellistä ja antoisaa elämää. Hän tuntee kaikenlaisia tunteita, selviytyy jokapäiväisistä vaikeuksista helposti ja ajattelee positiivisesta itsestään, muista ihmisistä ja asioista. Hän kokee empatiaa muita kohtaan, mutta ei anna kenenkään kävellä ylitseen. Hän ei ole mikään yli-ihminen, eikä hän koe, että hänen tulisi olla. Hän hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ja antaa muiden olla sellaisia kuin ovat. Hän tietää, ettei ole täydellinen, eikä koe, että hänen tarvitsisi olla. Tavallaan hän siis on jo täydellinen, koska hän ymmärtää, että sellaista ei KOSKAAN olekaan. Hän näkee elämän matkana, eikä koe, että pitäisi olla jo jossain muualla, jonkun muunlainen tai saavuttaa enemmän. Hän on tyytyväinen, nauttii ja vain on. Onnellinen.

(1) lähde

HUOM. Blogi sisältää oman henkilökohtaisen mielipiteeni, enkä ole terveydenhuollon ammattilainen. Jos sinulla on mielenterveysongelmia, ota yhteyttä lääkäriisi.

0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram