NAISEN PYHÄ AIKA

Kuukautiset ovat naisen pyhää aikaa. Tässä vinkit kuinka viettää tämä aika mukavammin ja arvostaen omaa kehoaan sekä henkisyyttä.


1. Suojaudu oikein

Mukaviin kuukautisiin kuuluu sellainen suojautuminen, joka tuntuu sinusta mukavalta. Kuukautisten ei tarvitse tuntua inhottavilta, sillä on monia eri tapoja suojautua vuodolta. Monia sellaisia, mistä et ole välttämättä vielä edes kuullut! Tässä kerron lempisuojautumismenetelmäni ;)

Mitä sinä pidät tärkeänä? Minulle tärkeitä tekijöitä ovat ekologisuus, mukavuus ja että suojautumistarpeet ovat heti saatavilla (eivätkä koskaan lopussa niin että tulee hoppu kauppaan).


1. Menkka-alushousut

Kyllä näitä on olemassa, ja hallelujah mikä keksintö! Et tarvitse mitään erillisiä kuukautissuojia, etenkin vähäisen vuodon päivinä pärjäät pelkillä alushousuilla, jotka on suunniteltu niin, että niissä on 'sisäänrakennettu' kuukautissuoja jo valmiina. Sitten vain pyykkikoneeseen kylmäpesuun ja voilá: voit käyttää niitä uudelleen, olen käyttänyt omiani jo useita vuosia. Googlailemalla löytyy erilaisia menkkapöksyjä, itse olen käyttänyt Thinxin. Tuolta tosin jos tilaa, tulee sitten tullit maksettavaksi, mutta tämä on huippumerkki, jota voin suositella sydämeni kyllyydestä.


2. Kuukuppi

Käytän kuukuppia myös yhdessä kuukautispöksyjen kanssa, runsaampina vuotopäivinä, sillä pöksyt joutuvat muuten liian kovalle koetukselle.

Lunetten uudelleenkäytettävät kuukautiskupit ovat ekologisia 'tamponin kilpailijoita'. Ne siis toimivat hieman samalla tavalla kuin tamponit, mutta oikeastaan paljon kivemmin, sillä niillä voidaan ottaa kuukautisveri talteen. Kyllä. Luit oikein. Älä säikähdä tai sulje kirjoitusta, vaan lue hieman eteenpäin...

Kuukautisveri on ihmeainetta, täynnä kanta- eli emosoluja

Miksi yleinen suhtautumisemme kuukautisvereen on niin negatiivinen tai lääketieteellisen kliininen? Että se on likaista tai ällöttävää tai kurja kohtalomme on vuotaa kuukausittain. Tämä asenne on vain haitallinen niin naiseudelle kuin omalle terveydellemme. Tästä asenteesta tulee luopua, nyt ja heti, sillä...

Kuukautisveri on itseasiassa ihmeainetta, jossa on mukana kaikkea mitä mahdollinen sikiö olisi tarvinnut kehittyäkseen, mutta koska hedelmöittymistä ei tapahtunut, ihmeaine tulee ulos. Kuukautiseritteellä on siis elämää luova voima. Ja uskokaa tai älkää, mutta tämä ihmeaine on myös täynnä kantasoluja, kaikkien solujen 'emosoluja', joilla on kyky muuttua miksi tahansa soluksi (ihosolu, aivosolu, jne) ja monistaa itseään. Kantasolut ovat tulevaisuuden lääketiedettä:

Tulevaisuudessa voitaneen korvata mikä tahansa vaurioitunut kudos kantasolujen avulla. Tulevaisuudessa opittaneen kantasoluista kasvattamaan jopa kokonaisia elimiä. Alkion kantasolut voivat siis kehittyä eri solutyypeiksi ja niitä voidaan sitten siirtää haluttuun elimeen. *

Kantasolujen saaminen kuukautisverestä on paljon helpompaa ja turvallisempaa kuin kantasolujen ottaminen esimerkiksi luuytimestä.


Että tällaista elämäneliksiiriä sinusta tulee ulos, joka kuukausi. Kannattaako sellaista pitää ällöttävänä ja vetää alas vessanpöntöstä? Ehkä ei.

Monet naiset ovat alkaneet tyhjentämään kuukuppiaan lasiastiaan ja käyttämään verta esimerkiksi huonekasvien kasteluun. Kokeilin tätä ja olin yllättynyt, kun kukkamme tuli oikein rehevän näköiseksi jonkin ajan kuluttua.

Jotkut käyttävät kuukautisverta taulujen maalaamiseen, sillä veri on ollut tabu ja sitä on varjostanut 'likaisuus' pitkään (edelleenkin? pidetäänkö naista joka tekee tällaista umpihulluna? tämä on muutettava nyt!). Naiset käyttävät maalaamista tapana ottaa rakastava yhteys takaisin omaan kehoonsa, kuukautisiin ja kiertoon.

"Kuukupin käyttö on parantanut suhdettani kuukautisiin. Käsittelen kuukautisverta ylpeänä, kippaan täyden kupillisen ja ihailen punaisia marmorikuvioita, jotka se synnyttää valkoista posliinia vasten. Silloin tällöin kastan pensselin kuukuppiin. Yleensä maalaan omakuvan tai oman logoni." -Maria Nordin


Mutta entäs se haju?

Veri ei itseasiassa haise. Mikä haisee on joku outo kuukautissuojien ja veren yhteisreaktio, kokeile vaikka itse. Säilötty veri ei haise millekkään.

Lisäksi.

On erityisen tärkeää, että se mitä laitamme sisäämme, on täysin myrkytöntä eikä voi aiheuttaa haittaa terveydellemme. Tamponit ovat minusta hieman epäilyttäviä, sillä niihin on liitetty hengenvaarallinen bakteeri-infektio, kuukuppeihin ei. Ja nämä Lunetten kupit on tehty Suomessa, parhaasta materiaalista! (Tässä kohtaa neuvoisin myös heittämään pois kaikki outoa materiaalia olevat muut 'lelut' ja käyttämään sellaiseen tarkoitukseen pelkkiä hyviä ja puhtaita materiaaleja kuten 100% silikoni, lasi tai kivi.)


3. Uudelleen käytettävät suojat

On myöskin olemassa uudelleen käytettäviä kuukautissuojia (reusable menstrual pad), ja näitä olen käyttänyt esimerkiksi öisin. Nämä eivät välttämättä ole kovin kivoja päiväkäytössä, mutta ovat täydellisiä nukkuessa. Paljon erilaisia designeja löytyy googlailemalla, ja jopa ohjeet kuinka näitä voi tehdä itse. Samat periaatteet kuin menkkapöksyissäkin pätee näissäkin.


2. Lievitä mahdollisia kipuja ja tasapainota mieltäsi

Olen kärsinyt elämäni aikana eriasteisista kuukautiskivuista. Muistan kun minulla alkoi menkat ja terkkari kysyi silloin onko minulla kuukautiskipuja. Ei ollut. Mutta sen jälkeen tuli. Ehkä meillä on jokin yleinen käsitys, että kuukautisten aikaan tulee kärsiä. Sen jälkeen kun olen hyväksynyt kuukautiset positiivisena osana kiertoani, olen saanut kipujakin lievitettyä huomattavasti!

Parhaimmat kivunlievitys konstit ovat lämpö, lepo ja hengitys.


1. Lämpö

Lämpölievitykseen käytän esim. mikrossa lämmitettävää kauratyynyä jota sitten pidän alavatsalla kun lepäilen. Käytän myös sähköllä toimivaa lämpömattoa, jonka päällä voi makoilla mahallaan tai selällään, jos on alaselkä kipuja. Lämpö rentouttaa todella mukavasti ja lievittää kipuja tehokkaasti! Jos on menoa, etkä voi vain makoilla sängyssä, apteekissa myydään tällaisia lämpölaastereita, joita voit käyttää vaatteiden alla.

Lämmin yrttijuoma rentouttaa mieltä. Juoman kanssa voi tehdä kivan tietoisuusharjoituksen. Menkkojen aikaan pitääkin tehdä kaikki kaksikertaa hitaammin. Upota teepussi kuumaan veteen ja katsele miten sen väri muuttuu. Miltä juoma tuoksuu? Miltä se maistuu? Kokeile Pukkan ihanaa naisille tarkoitettua kofeiinitonta Womankind tee juomaa, siinä on karpaloa, ruusua, vaniljaa ja shatavari-yrttiä, kaikkea ihania erityisesti naiselle valikoituja ainesosia.


2. Venyttely

Kipua voi ennaltaehkäistä tekemällä lantiota venyttäviä liikkeitä koko kuukauden ajan. Myöskin joogablokin asettaminen alaselälle ja venyttely siinä on hyvä tapa rentouttaa lantiota. Liikuntaa on parempi tehdä kuukauden muina päivinä 'kuukautisia varten', ei ehkä niinkään kuukautisten aikana. Sillä kuukautisten aikana tulee levätä, ei tehdä mitään liian vaativaa liikettä, inversioita tai mitään missä ollaan väärin päin, niin että 'veri' virtaa väärään suuntaan.


3. Akupisteet

Piikkimatolla makaaminen on mukava tapa rentouttaa lihaksia. Myös akupunktio ja akupisteiden hierominen auttaa. Kokeile jalkahierontaa esimerkiksi guasha-kammalla tai jollain työkalulla (itse painelen vain jollain kivellä) jolla saat paineltua kipeitä pisteitä jalkapohjassa. Luota itseesi ja omiin tuntemuksiisi, sinun ei tarvitse mennä akupunktiohoitajalle (mutta voit mennä!) hieroaksesi omia jalkojasi. Tiedät kyllä mikä tuntuu hyvältä ja osaat sen antaa itsellesi!


4. Meditaatio

Tee kipu-meditaatio. Hyväksy pieni kipu ja hengitä siihen paikkaan rentoutta, katso tapahtuuko muutosta.

5. Energiavirtaa vapauttava liike

Harrasta kuukauden aikana 'kundalini' energiaa vapauttavia harjoitteita ja liikkeitä. Joogasta löytyy paljon apuja kun hakee youtubesta 'kundalini yoga'. Myös tulihengitys, napatanssi, muu tanssi, petipuuhat niin yksin kuin kumppanin kanssa ovat hyviä keinoja saada energiat virtaamaan vapaana. Yksi syy menkkakipuihin on 'energioiden jumiutuminen'.

6. Itke jos itkettää

Anna tunteillesi valta ja hyväksy ne kokonaan. Ota itsellesi aikaa kun vain olet niiden kanssa. Ne ovat osa sinun vahvuuttasi ja sinun on hyvä purkaa ne ulos. Itse tykkään kuunnella myös naisia voimaannuttavia kappaleita ja laulaa niiden mukana kuukautisten aikana :) Ne ovat hyvin tunteita herättäviä. Yksi syy miksi naiset kokevat niin suuria kipuja kuukautisten aikana on se, että koska meillä naisilla on silloin kosketus kollektiiviseen kaikkien yhteiseen 'tuskaan', menneisyyden ja nykyisyyden synkkyyteen, jossa naista ei olla arvostettu. Lempikappaleitani ovat Helen Reddyn 'I am Woman' ja Meredith Brooksin 'Bitch'.

3. Ota huomioon energiatasosi

Naisen kuukautiskierto kulkee kuin vuodenajat. Kuukautisten aikana tärkeää on lepääminen ja hyvää puuhaa on esimerkiksi päiväkirjan kirjoittaminen (reflektointi, miten kuukausi on mennyt, mitä tulevana kuukautena halutaan saavuttaa).

Älä urheile tai rasita itseäsi, tee kaikki kaksi kertaa hitaammin ja tietoisemmin!

Lue lisää naisten kuukautiskierrosta: Naisen neljä vuodenaikaa - yhdessä kuussa!


4. Nautiskele

1. Terveelliset herkut

Herkuttele terveellisillä ruoilla, jotka ovat täynnä rautaa ja C-vitamiinia. Hedelmät, erityisesti oranssit kuten appelsiini, lehtikaali ja suklaa ovat hyvä ruokia nautittavaksi. Kuukautisten aikana on hyvä välttää kofeiinia, gluteiinia, sokereita. Myös pieni paastoaminen voi olla hyödyksi kuukautisten aikana.


Teen itse usein omat herkkuni ja tästä Puhdistamon rakkauspakkaus suklaajauheesta (joka sisältää mayojen voimaruokaa Macaa) tein toffeeta, simppelillä reseptillä:

3 dl sesamin siemeniä1-2 rkl hunajaa3 rkl suklaajauhesekoitusta(öljyä ja vettä tarpeen mukaan)

Laita ainekset monitoimikoneeseen ja hurauttele kunnes seos on toffeemaista. Saatat joutua lisäämään tilkan öljyä ja jollei se auta seosta toffeemaiseksi, kokeila lisätä tilkka vettä.


2. Jalkakylpy

Tee itsellesi ihana ja rentouttava jalkakylpy. Hoida jalkojasi hieromalla ja tee itsellesi kotipedikyyri. Jalkojen hoito edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Voit toki kipaista myös hierojalle, tai antaa jonkun läheisesi hieroa!

Tässä oli vinkkejä kuukautisiin: toivottavasti tämä auttoi sinua hyväksymään menkat osana luonnollista kiertoasi, ja näkemään ne ehkä hieman positiivisemmassa valossa :) Kiitos lukijoille!

*lähde https://yle.fi/uutiset/3-5116153

0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram